5.4 Geografisk fordeling
På figur 5.4 er vist den geografiske fordeling af kloridindholdet i grundvandet i Danmark baseret på seneste analyse fra i alt 24.070 boringer (indtag) med informationer om UTM koordinater. Data er inddelt i de 6 koncentrationsintervaller med de højeste kloridværdier afbilledet øverst.
Grundvand med et kloridindhold under grænseværdien på 250 mg/l forefindes overalt i Danmark. De højeste koncentrationer af klorid (>250 mg/l) i grundvandet forekommer specielt i kystområderne, herunder især på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, den nordøstlige del af Fyn, Middelfart området, Brabranddalen ved Århus, i Limfjordsområdet, på Skagen og enkelte andre steder i landet.
Figur 5.4: Geografisk fordeling af seneste kloridanalyse fra alle typer grundvandsboringer fra i alt 24.070 indtag inddelt i 6 koncentrationsintervaller. Højeste kloridværdier er afbilledet øverst. Baseret på dataudtræk fra JUPITER d. 7. oktober 2008.
Figur 5.5 viser den geografiske og dybdemæssige fordeling (m u.t. til toppen af indtag) af de 6 kloridkoncentrationsintervaller baseret på seneste analyse fra grundvandsboringer (indtag) med de dybeste data afbilledet øverst. Det er igen tydeligt, at hovedparten af data (ca. 85 %) findes i koncentrationsniveauer under 75 mg klorid pr. liter.
Det fremgår af figuren, at de dybeste boringer langt overvejede indeholder grundvand med et lavt kloridindhold (<30 mg/l), og kun enkelte dybe boringer er påvirket af et højere kloridindhold. Dybe boringer med et lavt kloridindhold findes hovedsagelig vest for hovedopholdslinjen for sidste istid og (muligvis også) i forbindelse med begravede dalsystemer. Det kloridfattige dybe grundvand er sandsynligvis dannet ved den jyske højderyg og strømmer mod Vesterhavet.
Særlig høje koncentrationer af klorid i grundvandet (>600 mg/l) findes i både overfladenære boringer og i dybere boringer. Disse høje koncentrationer i de overfladenære indtag kan derfor muligvis skyldes en påvirkning fra salt fra jordoverfladen.
Mange af boringer omkring Køge Bugt med et højt kloridindhold (>75 mg/l) har toppen af filterindtaget meget overfladenært, mellem 0-30 m u.t., hvilket sandsynligvis skyldes, at dette er kalkboringer med et meget langt filterindtag.
Figur 5.5: Geografisk og dybdemæssig fordeling (m u.t. til toppen af indtag) af 6 kloridkoncentrationsintervaller baseret på seneste analyse fra alle typer grundvandsboringer. Øverste række <30 mg Cl/l og 30-75 mg Cl/l, midterste række 75-125 mg Cl/l og 125-250 mg Cl/l, nederste række 250-600 mg Cl/l og >600 mg Cl/l. Dybeste data er afbilledet øverst. Baseret på dataudtræk fra JUPITER d. 7. oktober 2008.