5.6 Klorid-bromidforholdet
Kilden til klorid i omvendt ionbyttet grundvand (infiltration af saltvand i et mere ferskt grundvandssediment), kan være (se også tabel 3.1):
- Infiltration af vejsalt fra jordoverfladen
- Infiltration af atmosfæriske salte fra jordoverfladen
- Infiltration af saltholdige forureningskilder ved jordoverfalden
- Indtrængning (advektiv) eller diffusiv transport af saltholdig grundvand
Det vil sige, at det er det omvendt ionbyttede grundvand, som eventuelt kan være påvirket af vejsalt.
I kapitel 4.7 er det vist, at klorid-bromidforholdet kan bruges til at spore kilderne til klorid i grundvandet, hvor der kan skelnes mellem grundvand, som tydeligt er påvirket af vejsalt (klorid-bromidforhold >550:1) eller havvand/regnvand og stensalt (klorid-bromidforhold <289:1). I figur 5.9 er vist seneste analyseresultater af klorid-bromidforholdet i 1.229 grundvandsboringer. Der er en meget uensartet geografisk fordeling af analyserne af klorid-bromidindholdet i grundvandet. Resultaterne viser, at 304 boringer muligvis kan være påvirket af vejsalt, da de har et klorid-bromidforhold på over 550.
Figur 5.9. Geografisk fordeling af klorid-bromidforholdet i grundvandet baseret på seneste analyser fra 1229 boringer med bromidanalyser. Klorid-bromidforhold > 550 bruges som en indikator for vejsaltpåvirkning, mens et klorid-bromidforhold < 550 bruges som en indikator for havvandspåvirkning. Punkter med Cl/Br > 550 er afbilledet øverst. Baseret på dataudtræk fra JUPITER d. 7. oktober 2008.
I afsnit 4. 7 (Klorid-bromid: Estimering af en indikation på vejsalt) er der forsøgt anvendt kriteriet med klorid-bromidforhold >550 og >125 mg klorid pr. liter, for at finde de boringer, som har påvirkning fra vakuumsalt og forhøjet kloridindhold. Denne delmængde af boringer havde næsten alle tegn på påvirkning fra byer og veje. Med det formål at studere boringerne med klorid-bromidforhold >550:1 nærmere, er det her forsøgt at indskrænke antallet af boringer i figur 5.9, til de som med større sikkerhed kan være påvirket af vejsalt. Her er følgende 2 kriterier anvendt i adskillelsen:
- Klorid-bromidforhold >550
- Omvendt ionbyttet (natrium-kloridforhold <0,75)
I figur 5.10 er vist seneste analyseresultater af klorid-bromidforholdet i de 287 boringer, som har omvendt ionbytning og en analyse af bromidindholdet i grundvandet. Der er igen en meget uensartet geografisk fordeling af analyserne af klorid-bromidindholdet i omvendt ionbyttet grundvand. Resultaterne viser, at 79 boringer muligvis kan være påvirket af vejsalt, da de har klorid-bromidforhold på >550 og omvendt ionbytning.
En gennemgang af disse 79 boringer viser, at 47 af dem ligger i umiddelbar nærhed af en hovedvej, mens 22 ligger i tilknytning til mindre byer og/eller biveje. Ti af boringerne ligger ikke i umiddelbar nærhed af oplagte kilder til vejsalt. I alt 14 boringer har kloridindhold på >125 mg/l, mens ca. 40 af dem har kloridkoncentrationer under 60 mg/l. Hovedparten af boringerne med klorid-bromid >550 og omvendt ionbytning er altså sandsynligvis påvirket af vand fra veje, men ikke nødvendigvis med særlig høje koncentrationer til følge.
Figur 5.10. Geografisk fordeling af klorid-bromidforholdet i omvendt ionbyttet grundvand baseret på seneste analyser fra 289 boringer. Klorid-bromidforhold > 550 bruges som en indikator for vejsaltpåvirkning. mens et klorid-bromidforhold < 550 bruges som en indikator for havvandspåvirkning. Punkter med Cl/Br > 550 er afbilledet øverst. Baseret på dataudtræk fra JUPITER d. 7. oktober 2008.